Geweest

09-10 t/m 13-11: “WATER”

uitnodigingwater-foto-klnWater is vloeibaar? 

‘Water is fascinerend: puur dynamisch leven, zónder vorm of kleur. En van levensbelang voor alles wat leeft ìn vorm en kleur. Het bepaalt niet, maar maakt mogelijk!’ (Paul van Dijk).

De kunstenaars van Galerie Absoluut hebben ieder in eigen interpretatie en inspiratie vorm gegeven aan het thema water.

Opening en duur van de expositie
U bent van harte welkom op 9 oktober om 16 uur. Bart Wesseling van Stichting Fishflowform zorgt voor de opening: ‘de fishflowform, een waterkunstwerk bij uitstek’.
Deanne Pijl met Watery SteelPan verzorgt de muziek, op steeldrums.

Op de expositie zijn 2 flowforms te zien. Flowforms zijn waterschalen waar water in een lemniscaat beweging doorheen stroomt. Deze zijn beschikbaar gesteld door Osar Flowforms. http://www.flowforms.nl

Diverse activiteiten
Gedurende de looptijd van deze expositie zijn er diverse activiteiten in Galerie Absoluut
waaronder een film en een lezing (zie agenda op de website).

6 november om 15 uur > Lezing door Paul van Dijk (beeldhouwer, fenomenoloog,
performance kunstenaar ): ‘Kunst in dienst van water, ritme fenomenen en Flowformtechnologie’. In deze lezing zal, met beeldmateriaal en interactieve installaties, een voor velen nauwelijks bekende kant van water beleefbaar worden: die van het ritmische element.

Kunstenaars
Willem Wernsen | Reina de Weijer | Louise de Vries Lentsch | Marjolein Tönis
Ton van de Pal | Hadewijch Ouwendijk | Carolien Magnus | Marijke van de Made
Saskia Klok | Kedo Erne | Willemijn van Dorp | Leonore Dorigo

De expositie is te zien van 7 oktober tot en met 13 november 2016

19-08 t/m 25-09: “Herinneringen van betekenis”

foto van D&F.Is de nieuwe titel van de volgende expo van D&F in Kunstplein Cahen(Muurhuizen 104, Amersfoort) vanaf 20 aug t/m 25 sep 2016.

Er zullen weer vijf geweldige kunstenaars komen exposeren. De komende weken zullen we bekend maken welke kunstenaars dat zijn. Zet het alvast in de agenda: zaterdag 20 aug om 13.30 uur is de opening !!!

 

1 juli t/m 14 augustus 2016 : Het lichaam verbeeld                                                       Een expositie van Galerie Absoluut.                                                                                 Open op vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag van 13 – 17 uur.

Pieter Verhoeff wil met een combinatie van vaak zielloze en waardeloze materialen beeldPosterPieteren maken die boeien en verbazen. Hij wil een andere kijk geven op dagelijkse dingen en situaties. De ruwe materialen waar hij mee werkt zijn bv hout, steen, verroest metaal, bouwmaterialen (zoals purschuim, gips, verf uit spuitbussen) en bestaande voorwerpen. Ze hebben allemaal een eigen uitdrukkingskracht en sfeer die uiteindelijk in zijn beelden samenvloeien.

Pieter volgde zijn kunstopleiding bij Artibus beeldende kunst en vormgeving UCK in Utrecht 1997-1999; De Plantage-centrum voor de kunsten in Tiel 2000-2005 en De Nieuwe Akademie Utrecht 2005-2010. Hij is sinds 2011 lid van de kunstenaarsvereniging KV werkplek Tiel.

In de Galerie is ook divers werk te zien en te koop van de deelnemers van Galerie Absoluut.

 

22 mei t/m 26 juni 2016 

DeF Presents : “Far Beyond”

A3 poster Far Beyond def

“Fantasie is belangrijker dan weten, want het weten is begrensd”, (Albert Einstein)

“Far Beyond” is de nieuwe titel van de tweede expo van DeF in Kunstplein Cahen Er zullen weer vijf geweldige kunstenaars komen exposeren: Matthijs Smilde (Fotografie), Krista Israel (Glaskunst), Irina Panait (Digital Art), Lieke Anna Haertjens (Fotografie) en Marjolein Tönis (Installatie)

De expo wordt gesponsord door:
Hotel de Tabaksplant
DFF (belastingadvies & administratoe)

Openingstijden: vrijdag- en zaterdag- en zondagmiddag van 13 – 17 uur.  Adres: Kunstplein Cahen, Muurhuizen 104, Amersfoort. Toegang: gratis

8 april t/m 15 mei 2016 : “Architectuur”
De tweede expositie van Galerie Absoluut in Kunstplein Cahen staat in het teken van “Architectuur”.

PosterArchitektuur_kunstplein 201604

Abel Cahens “Stad van Cahen” is een markant gebouw in de binnenstad van Amersfoort. Het leek ons daarom interessant om onze expositie in Kunstplein Cahen deels in het teken van “architectuur” te plaatsen.

Op 24 april 15:30 uur zal deze expositie worden gevierd met een borrel, een lezing en discussie. Zet de datum en tijd vast in de agenda. We sturen nog een uitnodiging.

 

 

 

5 maart t/m 3 april 2016 : “Onvoltooid Verleden Tijd”

def. uitnodiging onvoltooid verleden tijd_Page_1

De eerste expo van DeF is 5 maart 2016 geopend in Kunstplein Cahen. Inspirerende, spraakmakende en mooie expo van zes jonge en getalenteerde kunstenaars met allerlei kunstvormen: LindeBast / Briede van Bemmelen / Jonna Balk / Ebbo Bulder / Lea Schiess / Christel van den Berg.

 

17 januari t/m 26 februari 2016 : “Willem Wernsen”

Willem Wernsen kocht zo’n 35 jaar geleden zijn eerste camera. Wat destijds als een hobby is begonnen, is stilaan een passionele levensinvulling geworden. Al direct kreeg hij de behoefte mensen te fotograferen. Natuurlijk in zwart-wit, want daar gaat zijn hart naar uit. In de loop der jaren heeft hij zich steeds verder ontwikkeld en dat heeft – volgens de kenners – een eigen handschrift opgeleverd. Willems website: http://www.willemwernsen.com

In deze nieuwe expositie een samenstelling van werk uit Willems vier boeken, een drieluik van het kerkhof in Coimbra (Portugal) en recent werk gemaakt in Arles (Frankrijk) en Vlaanderen (België).

 

24 oktober t/m 27 december
Gert van Reenen

De als schilder herboren Gert van Reenen heeft zich ontplooid tot kleurrijk kunstenaar.
Zijn lyrisch abstracte doeken zijn zeer uitgesproken van karakter. Heldere en warme kleurstellingen verstillen hier en daar tot haast monochrome werken met lichtgevende contrapunten. Daarmee vindt er in zijn werk een zekere versobering plaats met behoud van kracht en met dynamische kleurbanen in monumentale composities. Grote bewegingen worden in spanning gebracht met richtingen, lijnelementen en verfijnde details. Zijn materiaalbehandeling en textuur blijven robuust en expressief. Hij schildert op groot formaat.

Het krachtige palet van Gert is helder en fris en weerspiegelt de klank en kleur van zijn werkreizen naar Griekenland, Mexico, Bonaire, de Franse Provence en het Spaanse Marbella. Hierdoor stralen zijn doeken energie en levenslust uit die de kijker verwarmt en begeestert. Zijn aanstekelijke ‘joie de vivre’ spat van zijn werk.

openingstijden: za & zo 13.00-17.00 u
toegang: gratis

juli t/m september

Expositie Anneke Kamerling bij Kunstplein Cahen – Amersfoort

Van 6 juli tot en met 30 september is de expositie Kijk op het dierenrijk van Anneke Kamerling te bezichtigen in Kunstplein Cahen.

Beeldend kunstenares Anneke Kamerling is afgestudeerd in architectonische vormgeving en 3D design. Haar specialiteit is functionele kunst en sociale kunstprojecten. Hoewel Anneke meestal abstract en geometrisch werkt, laat zij dit keer enkele figuratieve en realistische werken zien. Kenmerkend voor haar werk is het gebruik van heldere kleuren en gemengde technieken. Met de expositie laat Anneke u onder andere kennismaken met haar kijk op het dierenrijk en wil zij haar steentje bijdragen aan de actie “Stop wildlife crime!”. Een deel van de opbrengst bij verkoop van haar werk gaat naar het Wereld Natuur Fonds. De kunstwerken zijn zowel te koop als te huur.

U bent van harte welkom om de expositie van Anneke Kamerling te bezichtigen bij Kunstplein Cahen, Muurhuizen 104 in Amersfoort. Dit kan op woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. 

Anneke Kamerling is eigenaresse van Artista, een overkoepelende organisatie voor kunstenaars die individueel of gezamenlijk werken aan uiteenlopende kunstprojecten en het maken van kunst in opdracht voor met name de overheid, scholen, instellingen en bedrijven, maar ook voor particulieren, verenigingen en clubs. Daarnaast kunt u bij Artista terecht voor cursussen, workshops en creatieve vakanties in Griekenland. Voor meer informatie, ander werk of werk in opdracht kunt u contact opnemen via de website http://www.artista.nu, e-mail: info@artista.nu of per telefoon onder nummer 0341-554979 of 06-22501731.

1 juni t/m 26 juni

Dierencollectie

De leerlingen uit vwo 4 van Het Nieuwe Eemland college exposeren in Kunstplein Cahen. De klas, bestaande uit 28 leerlingen, heeft tekenen in het eindexamenpakket. Ze hebben aan het begin van het jaar een opdracht gemaakt met dieren, waarbij procesmatig naar een eindwerkstuk toe werken centraal stond. Dit heeft geresulteerd in een afwisseling van grote dierportretten, details van een dier of een dier van top tot teen. Elke leerling heeft zijn eigen materialen gekozen om de voorstelling zo goed mogelijk tot zijn recht te doen komen. Hierdoor is het een gevarieerd geheel geworden

6 maart t/m 22 mei

“Between East & West”: abstract figuratief expressionisme

Op Vrijdagmiddag 6 Maart om 16:00 opent schrijver en cultureel entrepreneur Walter van Teeffelen in de Stad van Cahen aan de Muurhuizen 104 in Amersfoort, de nieuwe solotentoonstelling “Between East & West” van de in Thailand geboren en nu in Amersfoort werkende kunstschilder Somsak Chaituch. De tentoonstelling is tot 22 Mei 2015 gratis te bezichtigen op woensdag tot en met vrijdag van 13:00 tot 17:00 en op elke derde zondag van de maand tijdens de Kunstkijkroute Amersfoort 2015. Andere data alleen op afspraak met de kunstenaar.

Somsak Chaituch exposeert met kleurrijke en expressieve schilderijen die herinneren aan de warme en vrolijke kleuren van zijn geboorteland Thailand. Chaituch groeide op te midden van een overweldigende natuur en een rijke cultuur, beide gevuld met warme kleuren. In zijn jeugd hielp Somsak bij de productie van traditioneel Thais houtsnijwerk en leerde zo de decoraties die hij nu schildert. De patronen op de jurken van zijn moeder komen terug in de abstracte landschappen. Als hij werkt, heeft Somsak altijd muziek aan: jazz en opera. De muziek zie je terug in de schilderijen, die hebben ook een melodie en ritme. Kleine kleuraccenten herhalen zich in een ruimte van dansende lijnen. De majestueuze schilderijen van Somsak Chaituch zijn muziek voor de ogen.

Somsak Chaituch (1967) is geboren in een klein dorpje in het noorden van Thailand. In 1995 kwam hij naar Nederland voor zijn kunstopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Na twee jaar vervolgde hij de bachelorsopleiding in de richting autonoom beeldende kunst en Somsak studeerde cum laude af in 2001. Aansluitend haalde hij in 2003 aan het Dutch Art Institute ArteZ in Enschede zijn titel Master of Fine Arts, eveneens cum laude. Somsak ontving meerdere prijzen tot hij in 2008 na een periode van ziekte stopte met schilderen om zijn brood te verdienen met een inmiddels goed lopende massagepraktijk.

In 2013 begon het kunstenaarsbloed echter toch weer te kriebelen en pakte hij de schilderskwast weer op. In een nieuwe stijl kon Somsak zijn creatieve gevoelens weer uiten. In 2014 ontving Somsak tijdens The European Biennial Paris voor zijn nieuwe werk de Europe in Art prijs die werd uitgereikt met de laudatio: ‘Gekozen dankzij het grote talent dat blijkt uit uw prestigieuze oeuvre’. In april dit jaar exposeert Somsak in het museum van moderne kunst MEAM in Barcelona. Begin dit jaar is hij geselecteerd voor de prestigieuze kunstgids van Art Platform New York en in mei ontvangt de getalenteerde Thaise meesterkunstschilder opnieuw een internationale prijs in Rome.

30 november 2014 t/m 22 februari 2015

Finding Form

De Schotse schilderes Jill Wäber en de Amersfoortse houtkunstenaar Frank Driessen zoeken én vinden, ieder op eigen wijze, hun inspiratie in de natuur. Jill Wäber vangt de steeds wisselende vormen en kleuren op de grens van zee en land, in een perpetuum mobile waar de vormen maar ook de kleuren dynamisch zijn. Frank Driessen bevrijdt zijn vormen uit oude bomen, uit specifieke vergroeiingen en aangetaste delen van de boom. Beiden zijn op zoek naar spannende vormen in de natuur maar ook naar hun eigen vorm van verbeelden van wat hen boeit.

Informatie over de kunstenaars

Jill Wäber
Studeerde tekenen en schilderen aan de Glasgow School of Art. De Noordzee en de ritmes van eb en vloed vormen het thema van deze expositie.
Haar interesse ligt in de ruimte tussen water en land, als de golven zich terugtrekken en gebroken schelpen, drijfhout, plastic verstrikt in zeegras achterlaten.
Het is het komen en gaan van vormen, aangespoeld als ze drogen en harden op het zand en dan verloren gaan als ze naar zee worden terug gedragen. Het Schotse klimaat kan rauw zijn, de Noordzee ruw en het licht voortdurend veranderend. In haar schilderijen probeert Jill Wäber een moment van ongrijpbare kleur en voortdurende herdefiniëring van vorm te vangen.

Frank Driessen
Hout van oude doorleefde bomen is wat mij inspireert tot het maken van ruimtelijk werk, meestal gedraaide houtvormen. Elke boom heeft zijn eigen verhaal. Daarom betrek ik het specifieke uiterlijk van elk stuk hout zoveel mogelijk in de uiteindelijke vormgeving.

30 november 2014 t/m 22 februari 2015
Muurhuizen 104 | gratis toegang | dagelijks geopend 13.00-17.00 u

ABSOLUUT ONTdekt VERBORGEN STAD
1 september 2014 t/m 23 november 2014

12 deelnemende kunstenaars van Stichting Absoluut kunst@zofoort ont-dekken de gelaagdheid; de reflectie; het klankbord; de verbinding met binnen en buiten, de structuren en de ordening van de verborgen stad. Zij ont-dekken en onderzoeken het weefsel die de muzen van deze stad voor ons nog geheim hielden. Zij richten zich op verscholen mensen, verscholen geschiedenis en ondergrondse verbeelding. Stichting Absoluut Kunst&zofoort exposeert dit najaar op twee locaties. Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van de diverse activiteiten, zowel in Kunstplein Cahen als in Galerie Absoluut.

DEELNEMERS VERBORGEN STAD
Carolien Magnus | Christien Kroon | Dineke Groenhof Blaauw
Jan de Graaf | Hadewijch Ouwendijk | Jose Hutjes
Louise de Vries Lentsch | Marijke van der Made | Marjolein Tönis Nico van Vliet | Reina de Weijer | Willemijn van Asbeck van Dorp

DEELNEMERS 033 BEGANE GROND
Carolien Magnus | Marijke van der Made
Marjolein Tönis | Jose Hutjes | Jan de Graaf
Justyna Pennards-Sycz | Louise de Vries Lentsch

http://www.galerieabsoluut.nl | http://www.stadvancahen.nl

Pop-up Kunstuitleen Amersfoort
1 juli 2014 t/m 31 augustus 2014

De Kunstuitleen Amersfoort heeft besloten actief het kunnen lenen van echte kunstwerken te promoten en reist daarom rond in de regio Eemland. De zomermaanden juli en augustus doet de Pop-up Kunstuitleen Amersfoort Kunstplein Cahen aan.

Kunstuitleen Amersfoort Logo

De tentoonstelling Pop-up Kunstuitleen Amersfoort toont de diversiteit en kwaliteit van de collectie en van de Amersfoortse kunstenaars. Kom langs en geniet. U kunt tijdens deze Pop-up lid worden van de Kunstuitleen zonder inschrijvingskosten te betalen!

De Kunstuitleen Amersfoort, gevestigd in het Eemhuis, beschikt over ruim 1100 moderne, hedendaagse kunstwerken in allerlei stijlen en technieken. De veelzijdige collectie bestaat uit werk van gerenommeerde nationale en internationale kunstenaars maar ook van jonge veelbelovende Amersfoortse kunstenaars. Het is een collectie voor zowel de geoefende kunstkenner als de minder ervaren kunstliefhebber.

Verborgen Muurhuizen
7 april 2014 t/m 30 juni 2014

Het startschot werd gegeven met een bijzondere reeks foto’s van verborgen plekken aan de Amersfoortse Muurhuizen. Nog nooit eerder vertoonde foto’s, gemaakt door Jos Stöver, gunnen de bezoeker een kijkje achter de verhullende gevels van de Muurhuizen.

Een werkkamer van een van de bewoners, een intieme zitkamer waar de thee al klaar staat en een geheimzinnige kelder met wat vergeten spullen. In de tentoonstelling Verborgen Muurhuizen maakt u kennis met ongekende plekken in dit eeuwenoude deel van de stad. De nog nooit eerder vertoonde foto’s vullen Kunstplein Cahen en bieden een uniek kijkje in de vertrekken die schuil gaan achter de gevels van de Muurhuizen.

Bernhard Christiansen maakte speciaal voor de expositie een gedicht, lees het hier.